Cincșor.Transilvania.Case de oaspeți

Concert și expoziție la biserica fortificată Cincșor, 5 august 2022

Biscerica culturală Cincșor: concert coral și expoziția tinerilor artiști români, la biserica fortificată

Vă invităm vineri, 5 august 2022, la biserica fortificată din Cincșor, la un eveniment ce îmbină muzica de cor cu arta contemporană, pentru o experiență culturală inedită.

De la orele 18.00 are loc concertul susținut de corul de cameră CoroPiccolo Karlsruhe din Germania, cu lucrări de Mendelssohn, Becker, Pärt și Tscholl. Alinare și pace în vremuri tulburi este tema turneului pe care ansamblul îl susține în România și sentimentul pe care muzicienii germani vor să îl transmită publicului român. Corul este condus de Christian-Markus Raiser și acompaniat la orgă de Leon Tscholl.

Cincșorul este penultima oprire în acest turneu, care debutează pe 31 iulie cu un concert la Biserica Neagră din Brașov, urmat de opriri la Prejmer, Mediaș, Sibiu, Sighișoara, și se încheie pe 6 august la Timișoara.

CoroPiccolo Karlsruhe a fost fondat în 1996 de Christian-Markus Raiser și este format din aproximativ 35 de cântăreți selectați. Repertoriul abordat variază de la muzica veche – literatura a cappella importantă, marile oratorii baroce – până la lucrări contemporane. CoroPiccolo este unul dintre ansamblurile de top din sud-vestul Germaniei și și-a câștigat reputația prin numeroase spectacole în biserici și săli de concert importante, prin înregistrări radio și CD și turnee regulate în țări precum Polonia, Finlanda, Italia, Suedia, Franța, Spania, Estonia și Letonia.

Concertul va fi precedat, de la orele 17.00, de vernisajul expoziției câștigătorilor concursului „Tineri artiști români în creația contemporană 2021”, inițiat anul trecut de Fundația Culturală Intact din Cluj și destinat descoperirii și promovării tinerilor artiști și a noilor tendințe în arta contemporană românească.

Expoziția cu lucrările celor opt artiști selectați în urma jurizării – Andreea Medar, Matei Bogdan, Daniela-Ioana Tocoaie, Ovidiu Leuce, Adrian Ghiman, Cristina Dimuș, Andrei Ispas și Cristina Ré – a fost deschisă inițial la Cluj în noiembrie 2021, iar acum este itinerată la Cincșor. În plus, câștigătorii premiilor I-III vor beneficia de trei reședinte creative la Cincșor pe parcursul anului 2022.

Concursul a fost organizat de Fundația Culturală Intact în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, Banca Transilvania și Cincșor. Transilvania. Case de Oaspeți.

Expoziția rămâne deschisă la biserica fortificată până la finalul lunii august, când Cincșorul va fi gazda unei noi ediții a Reședinței Internaționale de Artă Vizuală (26 august – 6 septembrie 2022), a cărei expoziție va fi inaugurată sâmbătă, 3 septembrie. Vara culturală Cincșor continuă.

După concert, are loc o degustare de plăcintă săsească și vinuri transilvănene (participare pe bază de programare în prealabil la kulturproject@gmail.com).

Intrarea la eveniment este liberă. Donațiile în beneficiul bisericii fortificate Cincșor sunt încurajate – fondurile obținute din donații sunt folosite pentru întreținerea și restaurarea monumentului.

 

Parteneri:

Fundația Culturală Intact, Banca Transilvania, Primăria Cluj-Napoca, Distral

Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Goethe Institut, Biserica Evanghelică C.A. din România