Cincșor.Transilvania.Case de oaspeți

Cultură și filozofie la Cincșor, în inima Transilvaniei, 22-24 iulie 2022

Stoici versuri epicurieni: Casa Paleologu la Cincșor

Întâlnirea din iulie din seria Cultură și filozofie la Cincșor, organizată în parteneriat cu Casa Paleologu, este dedicată studierii în oglindă a două curente filozofice care se bucură de foarte mare popularitate în prezent.

Stoicismul și epicurismul au apărut în același timp, în jurul anului 300 î.e.n., adică în epoca regatelor elenistice de după Alexandru cel Mare, marcată de criza polis-ului grec și de emergența unui veritabil cosmopolis ca rezultat al lărgirii extraordinare a orizonturilor lumii grecești. Ambele școli de gândire pun accentul în mod foarte apăsat pe valoarea terapeutică și practică a filozofiei, ceea ce explică în mare măsura voga de care se bucură în zilele noastre.

Cu toate acestea, premisele lor teoretice sunt total diferite: atomismul, materialismul, importanța acordată hazardului și plăcerii în doctrina epicuriană contrastează cu providențialismul, viziunea unui cosmos ordonat și importanța dată datoriei în gândirea stoică. Marcus Aurelius a formulat foarte tranșant această alternativă: “Providența sau atomii”.

Vom discuta câteva dintre textele fundamentale ale celor două curente filozofice: Epicur, Philodemos, Lucrețiu pentru epicurieni; Seneca, Epictet, Marcus Aurelius pentru stoici (cu trimiteri, firește, către Zenon, Crisip și Cleante). De dragul controversei, cei doi lectori – Theodor Paleologu și Răzvan Ioan – vor susține, de asemenea, cauza uneia dintre școli împotriva celeilalte.

Fundaţia Paleologu și Kultur Project/ Cincșor. Transilvania. Case de Oaspeți susțin împreună învățarea și dezvoltarea pe baze reale și solide. Vă invităm într-un weekend de cunoaștere şi de relaxare, să ne bucurăm împreună de subiecte pasionante, dezbatere şi dialog, într-un loc inedit: fosta şcoală evanghelică (stil Art Nouveau, 1912) şi fosta parohie evanghelică (1624), vizavi de biserica fortificată din Cincșor.

Program orientativ:

Cursul începe vineri, 22 iulie, la ora 18.00.

sâmbătă, 23 iulie:

8.30 – 9.30 – Mic dejun

9.30 – 13.30 – Curs + pauză de cafea

13.30 – 14.30 – Prânz

14.30 – 16.30 – Timp personal

16.30 – 19.00 – Continuarea cursului (+ pauză de cafea)

19.00 – Cina

duminică, 24 iulie:

8.30 – 9.30 – Mic dejun

9.30 – 11.30 – Continuarea cursului, check out

13.00 – 14.00 – Prânz (doar pentru doritori)

__________________________________

Data limită de înscriere este 1 iulie 2022. Număr minim de participanți: 12. Număr maxim de participanți: 20.

Participanții trebuie să își asigure propriul transport.

TARIFE ȘI REZERVĂRI

Rezervare curs: Cursul se achită separat de alte cheltuieli, în avans, până la data de 1 iulie, iar factura este emisă de Fundaţia Paleologu. Onorariul cursului este de 1350 lei (TVA inclus) de persoană. Pentru participarea la curs este necesar să vă înscrieți AICI.

Rezervare cazare și masă: Costurile de cazare și masă se achită direct la Cincșor. Transilvania. Case de Oaspeți. Preţul pentru cazare per persoană pentru cele două nopți este următorul:

  • în cameră dublă mare, inclusiv mic dejun: 90 EUR (două persoane cazate în cameră)
  • în cameră dublă mică, inclusiv mic dejun: 80 EUR (două persoane cazate în cameră)
  • în cameră single mare, inclusiv mic dejun: 170 EUR
  • în cameră single mică, inclusiv mic dejun: 150 EUR

Aceste tarife sunt disponibile pentru cele două nopți în weekendul de curs, numai pentru cursanţii Casei Paleologu.

Prânzul și cina se rezervă separat, pentru cei interesați. Prețul total pentru cele două zile este de 62 EUR (cinele de vineri și sâmbătă seara, prânzul de sâmbătă, cafea și băuturi naturale în pauze). Preţurile nu includ băuturi alcoolice. (+17 EUR dacă doriți și prânz duminică).

Mai multe detalii pe e-mail la: kulturproject@gmail.com, sau la tel. 0744373090.