Cincșor.Transilvania.Case de oaspeți

Cultură și filozofie la Cincșor, în inima Transilvaniei, 18-20 septembrie 2020

Xenofon sau șarmul irezistibil al banalității

Strâmbă mulți din nas, spunând că, spre deosebire de Platon, Xenofon nu l-a înțeles pe Socrate și că era, vezi Doamne, prea limitat și chiar bătut în cap ca să aibă, vorba lui Noica, „acces la idee”. Că prezintă un Socrate banal, convențional, conservator și terre-à-terre. Dar dacă această banalitate este voită și ironică? Gustul sigur al lui Nietzsche a declarat Amintirile despre Socrate „cartea cea mai șarmantă a literaturii grecești”. Iar șarmul cărții constă tocmai în edifianta sa banalitate.

Același lucru se poate spune, după cum vom vedea, în legătură cu dialogurile socratice ale lui Xenofon (ApologiaBanchetulGospodarul) și cu dialogul Despre tiranie dintre Hieron și Simonide. Este evidentă voința lui Xenofon de a prezenta un Socrate normal și o filozofie a bunului simț sau a simțului comun.

Opera lui Xenofon nu se limitează însă la dialoguri filozofice și amintiri despre Socrate. Ea este de o surprinzătoare diversitate și include o biografie idealizată a lui Cirus cel Mare (Ciropedia), o continuare a Războiului pelopenesiac de Tucidide (Helenicele), un reportaj dintr-o expediție militară în Persia (Anabasis), un elogiu al regelui Agesilaos și patru mici tratate despre militărie (Comandantul de cavalerie), Despre călărieDespre vînătoare și despre economia cetății (Despre venituri). Chiar dacă nu vom apuca să le discutăm în detaliu pe toate, weekendul de la Cincșor ne va permite să trăim cîteva zile învăluiți de șarmul irezistibil al unui gentleman desăvîrșit.

Fundaţia Paleologu și Kultur Project/ Cincșor. Transilvania. Case de Oaspeți susțin împreună învățarea și dezvoltarea pe baze reale și solide. Vă invităm să petrecem împreună un weekend de cunoaștere şi de relaxare, să ne bucurăm împreună de subiecte pasionante, dezbatere şi dialog alături de lectorul Theodor Paleologu, în curtea bisericii evanghelice de la Cincșor.

Cursul începe vineri seara (18 septembrie), la cină, şi continuă întreaga zi de sâmbătă (19 septembrie), după micul dejun, și duminică dimineața (20 septembrie).

Data limită de înscriere este 10 septembrie 2020. Participanții trebuie să își asigure propriul transport până la Cincșor.

Tarife și rezervări

Rezervare curs: Cursul se achită separat de alte cheltuieli, în avans, până la data de 10 septembrie, iar factura este emisă de Fundaţia Paleologu. Onorariul cursului este de 800 lei (TVA inclus) de persoană. Pentru participarea la curs este necesar să vă înscrieți AICI.

Rezervare cazare și masă: Costurile de cazare și masă se achită direct la Cincșor. Transilvania. Case de Oaspeți. Preţul pentru cazare pentru o persoană pe noapte este următorul:

  • în cameră dublă mare, inclusiv mic dejun: 40 EUR (două persoane cazate în cameră)
  • în cameră dublă mică, inclusiv mic dejun: 35 EUR (două persoane cazate în cameră)
  • în cameră single mare, inclusiv mic dejun: 80 EUR
  • în cameră single mică, inclusiv mic dejun: 70 EUR

Aceste tarife sunt disponibile pentru minimum două nopţi, în săptămâna de curs, numai pentru cursanţii Casei Paleologu.

Prânzul și cina se rezervă separat, pentru cei interesați. Prețul total pentru cele trei zile este de 70 EUR (cina de vineri și sâmbătă, prânzul de sâmbătă și duminică, cafea și băuturi naturale în pauze). Preţurile nu includ băuturi alcoolice.

Mai multe detalii pe e-mail la: kulturproject@gmail.com, sau la tel. 0744373090.