Cincșor.Transilvania.Case de oaspeți

Cultură și filozofie la Cincșor, în inima Transilvaniei, 17 – 19 iulie 2020

Wagner şi filozofia: Inelul Nibelungului

Întâlnirea din iulie din seria Cultură și filosofie la Cincșor, organizată în parteneriat cu Casa Paleologu, este dedicată uneia dintre cele mai fascinante şi tulburătoare opere ale culturii moderne: drama muzicală „Inelul Nibelungului” compusă de Richard Wagner (care a scris și libretul).

Întreaga operă wagneriană este impregnată de filozofie şi a generat, la rîndul ei, dezbateri filozofice. Cazul „Inelului” e în mod special interesant, deoarece exprimă tendinţe filozofice divergente. Într-o primă fază, în momentul redactării libretului, este vorba de o reinterpretare revoluţionară şi anarhistă a mitologiei nordice. Pe parcurs însă, sub influenţa lui Schopenhauer, apar noi inflexiuni care adaugă o cu totul altă perspectivă, pesimistă şi metafizică.

Vom evoca sursele lui Wagner pentru cunoaşterea mitoligiei nodice: cele islandeze, păgâne, şi cele medievale, încreştinate. Din start, aşadar, este vorba de o ambivalenţă care se regăseşte la nivelul interpretării filozofice a miturilor, Bakunin şi Schopenhauer fiind, pe scurt, cele două poluri opuse ale câmpului magnetic din „Inelul Nibelungului”. Această încrucişare de tendinţe divergente a produs una dintre cele mai fascinante şi tulburătoare opere ale culturii moderne.

Fundaţia Paleologu și Kultur Project/ Cincșor. Transilvania. Case de Oaspeți susțin împreună învățarea și dezvoltarea pe baze reale și solide. Vă invităm într-un weekend de cunoaștere şi de relaxare, să ne bucurăm împreună de subiecte pasionante, dezbatere şi dialog, într-un loc inedit: fosta şcoală evanghelică (stil Art Nouveau, 1912) şi fosta parohie evanghelică (1624), vizavi de biserica fortificată din Cincșor.

Cursul începe vineri seara (17 iulie), la cină, şi continuă întreaga zi de sîmbătă (18 iulie) şi duminică dimineaţa (19 iulie). Plecarea are loc duminică, după masa de prânz.

Data limită de înscriere este 5 iulie 2020. Participanții trebuie să își asigure propriul transport.

Tarife și rezervări

Rezervare curs: Cursul se achită separat de alte cheltuieli, în avans, până la data de 5 iulie, iar factura este emisă de Fundaţia Paleologu. Onorariul cursului este de 800 lei (TVA inclus) de persoană. Pentru participarea la curs este necesar să vă înscrieți AICI.

Rezervare cazare și masă: Costurile de cazare și masă se achită direct la Cincșor. Transilvania. Case de Oaspeți. Preţul pentru cazare pentru o persoană pe noapte este următorul:

în cameră dublă mare, inclusiv mic dejun: 40 EUR (două persoane cazate în cameră)

în cameră dublă mică, inclusiv mic dejun: 35 EUR (două persoane cazate în cameră)

în cameră single mare, inclusiv mic dejun: 80 EUR

în cameră single mică, inclusiv mic dejun: 70 EUR

Aceste tarife sunt disponibile pentru minim două nopţi, în weekendul de curs, numai pentru cursanţii Casei Paleologu.

Prânzul și cina se rezervă separat, pentru cei interesați. Prețul total pentru cele trei zile este de 70 EUR (cina de vineri și sâmbătă seara, prânzul de sâmbătă și duminică, cafea și băuturi naturale în pauze). Preţurile nu includ băuturi alcoolice.

Mai multe detalii pe e-mail la: kulturproject@gmail.com, sau la tel. 0744.373.090.