Cincșor.Transilvania.Case de oaspeți

Cultură si filozofie la Cincșor, în inima Transilvaniei: De ce trăim? (23-25 mar 2018)

Cultură si filozofie la Cincșor, în inima Transilvaniei: „De ce trăim?”,  “Muntele vrăjit” și “Pavilionul canceroșilor” (23-25 mar 2018)

 Ce este, de fapt, dezvoltarea personală și cum a fost descrisă ea de filozofii antici? La ce ne folosesc scrierile lor pentru a ne face calea în viață mai bogată în sensuri și abordări? Cursul vă propune o abordare filozofică și umanistă a problemelor existențiale pe care le întîlnim cu toții pe parcursul vieții. La maturitate intrăm într-o altă fază a învățării, una a aprofundării și redescoperirii, care ne poate ajuta să construim în continuare și să ne menținem apetitul pentru viața profesională în armonie cu împlinirea personală. Vom evoca împreună cîteva scrieri filozofice despre înțelepciunea în viață, despre arta de a profita cît mai mult de timpul liber și despre ceea ce grecii numeau «eudaimonia », adică arta de a fi fericit. Filozofia anticilor nu era pură speculație, ci filozofie practică, iar exercițiile lor spirituale sînt la fel de actuale și în zilele noastre.

***

Prinși în vîrtejul cotidianului, uităm să ne punem în mod constant întrebarea fundamentală: “de ce trăim?” Decența și simțul ridicolulul ne împiedică să abordăm în discuțiile obișnuite asemenea întrebări profunde. O criză, o situație limită, o boală gravă sau proximitatea morții ne obligă însă să ne-o punem. Astfel se întîmplă în capodopera lui Alexandr Soljenițin “Pavilionul canceroșilor”, în care bolnavii din salonul bărbaților discută cu intensitate o nuvelă de Tolstoi cu această temă.
Pe lîngă dialogul Soljenițin-Tolstoi, am ales să creăm un al doilea front al dialogului literar și filozofic prin includerea unei alte capodopere, și anume “Muntele vrăjit” de Thomas Mann. “Pavilionul canceroșilor” și “Muntele vrăjit” sînt, fără doar și poate, două dintre cele mai importante, mai frumoase și mai tulburătoare romane ale secolului XX. Metafora bolii și a însănătoșirii este în ambele cazuri extrem de cuprinzătoare: cele două romane vorbesc despre sensul vieții și curajul în fața morții, despre căință și moralitate, despre dragoste și renunțare, despre ideologii și sisteme politice, despre destinele Europei și ale Rusiei. Pentru dinamismul dialogului ne dorim ca participanții să fi citit măcar unul dintre cele două mari
romane.

Bibliografie:
Thomas Mann, “Muntele vrăjit”
Alexandr Soljenițin, “Pavilionul canceroșilor”
Lev Tolstoi, “Ce ne ține în viață” și “Moartea lui Ivan Ilici”

***

Fundaţia PALEOLOGU în parteneriat cu KULTUR PROJECT/CASELE DE OASPEŢI CINCŞOR/Transilvania susțin împreună învățarea și dezvoltarea pe baze reale și solide. Vă invităm într-un un weekend de dezvoltare, învăţare şi de relaxare. Împreuna vom desluşi scierile filosofilor antici, ne vom bucura de idei noi, de dezbatere şi dialog într-un loc inedit – fosta şcoală evanghelică (stil Art Nouveau, 1912) şi fosta parohie evanghelică (1624) lângă Biserica fortificată din Cincşor/Transilvania.

 ***

Preţul cursului este de 120,- EURO/persoană + TVA

 ***

Preţul pentru cazare pentru 1 persoană, pentru cele 2 nopţi, este următorul:

în cameră dublă mare inclusiv mic dejun: 80,- EURO (două persoane cazate in cameră)

în cameră dublă mică inclusiv mic dejun: 70,- EURO (două persoane cazate in cameră)

în cameră single mare inclusiv mic dejun: 130,- EURO

în cameră single mica inclusiv mic dejun: 120,- EURO

Prânzul și cina se rezervă separat, pentru cei interesați. Prețul pentru masă in cele 2 zile este de 58,- EURO (cina de vineri și sâmbătă seara, prânzul de sâmbătă și duminică, cafea și băuturi naturale în pauze).

***

Rezervări: Casa de oaspeţi Cincşor, Cincşor nr. 212,

jud. Braşov/Transilvania/România, e-mail: kulturproject@gmail.com,

Tel. 0744373090

Vă rugăm să rezervați până pe data de 10 martie 2018. Numărul locurilor este limitat.